Fazekas Mihály: a fiatalokkal kell hatékonyan dolgozni

A 13. helyen fejezte be a bajnokságot a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét, ez az eredmény elmaradt az előzetesen megfogalmazott várakozásoktól, ami egyébként nem volt más, mint a korábbi években mindig: a csapat harcoljon a 8 közé kerülésért. A mögöttünk hagyott szezonról és az előttünk álló hetekről Fazekas Mihály, a klubot működtető gazdasági társaság tulajdonosi tanácsának elnöke mondta el a véleményét.

Hogyan élték meg a Kaposvár elleni, a bennmaradásról döntő mérkőzést?

Én sokkal nehezebben éltem meg az alapszakaszt, mint a bajnokság végét – nyilatkozta Fazekas Mihály. – Az alapszakaszban sokszor játszottunk rosszul, aminek voltak persze objektív okai is, például sérülés, vagy játékoscsere, de úgy néztünk ki, mint az a csapat, amelynek a play outban a helye. A play outban viszont úgy néztünk ki, mint az a csapat, amelynek a play off-ban a helye. Persze a lebonyolítás miatt így sem voltam nyugodt, de a Kaposvár ellen megkérdőjelezhetetlenül jobbak voltunk. Nagy kő esett le a szívünkről a bennmaradással, de el kell fogadni, hogy most erre volt elég a játékoskeretünk. Tizenkét éve, amióta ez a klub létezik, volt több kiugróan jó szezonunk, és ez az első rossz évünk. De ennek tapasztalatait is megpróbáljuk már a következő szezonban a javunkra fordítani.

Változnak-e a klub lehetőségei? Akár szakmai, akár gazdasági értelemben?

Aki a gazdasági életben dolgozik, az világosan látja a nehézségeket. Több szektorban van visszaesés, a nagyvállalatokat pont ugyanúgy sújtja a több okra visszavezethető válság, mint a családokat. És nyilván mindenki a legfontosabb költségeinek kifizetése fókuszál, arra tesz félre. Úgy gondolom, hogy a sport, de ide sorolhatom a kultúrát is, örömmel veheti, ha nem esik vissza jelentősen a támogatása. Nálunk is ez a helyzet. Üzletemberként hadd mondjam gyorsan, hogy hatalmas hálával tartozunk azoknak az üzleti partnereinknek, akikkel hosszú évek óta együttműködünk. A Duna Aszfalt, a DTKH stabil működés esélyét adta, de sok kisebb támogató nekünk hasonlóan fontos, mert tudjuk, hogy mondjuk egy étterem tulajdonosa számára az általa biztosított támogatás igen nagy áldozat. Sportszerető városban élünk, amelynek vezetői értik a sport lényegét, nem véletlen, hogy a bennmaradásunkról döntő mérkőzésen ott ült a polgármester asszony és mellette alpolgármesterek, képviselők, de egyébként is akkor volt a legnagyobb nézőszámunk szinte egész 2024-ben, jelezve, nem csak nekünk fontos a kosárlabda. Vannak az olimpiára készülő kecskeméti sportolók, kiváló eredményt ért el a kecskeméti futballcsapat, kupaelődöntős volt a röplabdacsapat, rengeteg fiatal sportol, szóval van értelme a sportról beszélni.

Nyilván már zajlik a következő év csapatának összeállítása. Hol tartanak? Megvan már, ki lesz a szakmai munka irányítója?

Utóbbi kérdésre nem nehéz a válasz, Ivkovic Stojan szakmai igazgató már hetek óta lázban tartja a játékospiacon dolgozó menedzsereket... Komolyra fordítva a szót, Stojan elve, hogy nincs rossz játékos, csak rossz edző, amivel mi is egyetértünk. Tizenkét év alatt összesen két felnőtt magyar játékost igazoltunk, egyikük ráadásul korábban itt nőtt fel. Ezen a szemléleten nem változtatunk. Biztosan nem tudunk, és nem is akarunk beszállni a magyar játékosok miatt most tapasztalható árversenybe. Eddig is próbáltunk reálisan költeni, annyit vállalni, amire lehetőségünk van. Tárgyalunk, és közel vagyunk a megállapodáshoz olyan fiatal magyarokkal, akik beleillenek a terveinkbe, és lyukas posztot töltenek be. Nem kész kosárlabdázók, sokat kell velük dolgozni, hogy fontos tagjai lehessenek a keretnek. De persze a választás a stáb dolga, a szakmai döntésekbe a tulajdonosok, vagy a menedzsment tagjai nem szólnak bele, mint mindig, elválasztjuk a szakmát és a klub működtetését. A stáb összeállításán még dolgozunk, várhatóan jön majd új edző. Mi a munkában hiszünk, hiszen kész játékost a magyar piacról nem tudunk venni, ezért tervezünk módosítást a stábban. A gazdasági különbségek egyre markánsabbak lesznek a csapatok között, nekünk, és a hozzánk hasonló helyzetben lévő kluboknak az lesz a jövő, hogy fiatalokkal, a saját utánpótlásunkkal kell a lehető legjobban gazdálkodni. Mi erre készülünk. 

Szerző: KTE Kosárlabda Klub, 24-06-12 16:15